La coca de vidre es una coca tradicional i clàssica i és fa amb anís i és una massa fina i cruixent.
Ací la proposta es fer-la, amb amb café i sense anís i com a base, si voleu, per fer canapes, salats i/o dolços.
Se li afegix per damunt pinyons, ametles o al gust. En el meu cas, crocanti d'ametla.
Se'l denomina "Vidre" perquè quan la mengem masteguem cruixent com si fóra cristall.
Vos deixe fotos del procés i final.
Es poden untar amb el que vos agrade: gelat tipus "corte", melmelada o a seques.
Aprofiten també com aperitiu salat, llevem el café i afegim llet: amb formatge i melmelada, paté i melmelada, al gust. Per a canapes queden genial i sorprendràs al personal.
INGREDIENTS
250 g de farina.
15 g de sucre per a la massa. (Jo ho he fet amb sacarina liquida)
25 gr. de sucre per a espolsar per damunt de la massa al final.
50 g de mantega. (He utilitzat margarina ligth).
15 gr de llevat fresc.
50 cc de llet.
50 cc d'oli per a la massa.
(Preferisc oli de gira-sol que és menys fort de sabor).
25/50 gr de crocanti d'ametla (ametles trossejades xicotetes, pinyons, al gust).
30 cc café (café soluble li dóna un gust diferent, que a mi no m'agrada).
6 gr. Sal un pessic de sal.
Diluir el llevat en amb la llet i la margarina.
Posem tot en un bol i removem, pastem.
Pastem amb les mans, al final del pastat: estenem i dobleguem la massa sobre si mateixa diverses vegades.
Quedarà una massa compacta, uniforme i elàstica.
Tapem el bol amb la massa amb un drap, 30/40 minuts.
Passat aquest temps, fem boles que aplanem i fem les coques (les que vulguem, segons la superfície del forn) amb la massa, traslladant-les a les llandes o plaques. Prèviament untem amb oli les llandes o plaques de forn, perquè siga més fàcil traure-les després de l'enfornat.
Empolvorem les coques amb sucre i el crocanti i les deixem reposar uns 15 minuts.
Han eixit 474 gr. de massa, he fet 2 coques de 237 gr. cadascuna.
Una amb llanda clàssica 42x30 i l'altra amb placa de forn 39x34 de superfície útil.
Les marquem amb ganivet, pal de la cullera (Jo he utilitzat un tallador de pizza), així a l'hora de les racions és més fàcil tallar i servir.
Forn 15 minuts 180°, a dalt, a baix i ventilador.
Segons gust d'acabat, poc fet o molt fet.
Que aprofite.
COCA DE CRISTAL CON CAFE
La coca de cristal es una coca tradicional y clásica que se hace hace con anís resultando una masa fina y crujiente.
Aquí la propuesta es hacerla, con con café y sin anís y también como base, si queréis, para hacer canapes, salados y/o dulces.
Se le denomina "Cristal" por que cuando la comemos masticamos crujiente como si fuera cristal.
Sirven también como aperitivo salado, quitando el cafe y añadiendo leche y/o sal (al gusto) a la masa, con queso crema y mermelada, paté y mermelada, o al gusto.
Para canapes quedan genial y sorprenderás al personal.
INGREDIENTES
250 g de harina.
15 g de azúcar para la masa. (Yo lo he hecho con sacarina liquida)
25 gr. de azúcar para espolvorear por encima de la masa al final.
50 g de mantequilla. (He utilizado margarina ligth).
15 g de levadura fresca.
50 cc de leche.
50 cc de aceite para la, masa.
(Prefiero aceite de girasol que es menos fuerte de sabor).
25/50 gr de Crocanti de almendra (almendras troceadas pequeñas, piñones, al gusto).
30 cc café (café soluble le da un gusto diferente, que a mi no me gusta).
6 gr. Sal un pellizco de sal.
Diluir la levadura en con la leche y la mantequilla.
Ponemos todo en un bol y removemos, amasamos.
Amasamos con las manos, al final del amasado: extendemos y doblamos la masa sobre si misma varias veces.
Quedará una masa compacta, uniforme y elástica.
Tapamos el bol con la masa con un trapo, 30/40 minutos.
Pasado ese tiempo hacemos bolas que aplanamos y hacemos las cocas (las que queramos, según la superficie del horno) con la masa, trasladándolas a las llandas o placas. Previamente untamos con aceite las llandas o placas de horno, para que sea más fácil sacarlas después del horneado.
Espolvoreamos las cocas con azúcar y el crocanti y las dejamos reposar unos 15 minutos.
Han salido 474 gr. de masa, he hecho 2 cocas de 237 gr. cada una.
Una con llanda clásica 42x30 y la otra con placa de horno 39x34 de superficie útil.
Las marcamos con cuchillo, palo de la cuchara (Yo he utilizado un cortador de pizza), así a la hora de las raciones es más fácil cortar y servir.
Horno 15 minutos 180°, arriba, abajo y ventilador.
Según gusto de acabado, poco hecho o muy hecho.
Os dejo fotos del proceso.
Se pueden untar con lo que os guste: helado tipo corte, mermelada o a palo seco.
Que aproveche.
No hay comentarios:
Publicar un comentario