Ha arribat l'estiu i un dels productes més efímers de la temporada és la figa, amb totes les seues varietats, zones productores i collita segons el seu entorn climàtic.
Les de la foto són: figues verdes, blanques o de la goteta de mel, fa una goteta a la part inferior, quan està madura, l'altra negra, es molt típica a La Safor i a la Comunitat Valenciana: politana/poletana, napolitana o figa negra. Són de collita pròpia a les marjals de Guardamar de La Safor (l'Alquerieta).
Ací vos deixe una recepta per a conservar-les i a més a més per a gaudir-les de diverses formes amb un pastís de figa. CONSERVACIÓ CALDO I CONFITURA DE FIGA
INGREDIENTS
750 gr de figues
50 cc d'aigua
50 gr de sucre, al gust
1/2 llima, el suc i la corfa ratllada.
Es pelen les figues i es trossegen (jo ho faig a trossos grans i sense molta cura). S'afegix el suc de mitja llima i la seua pell ratllada.
Es fica en un perol tot junt, durant 30/35 minuts a foc lent amb un poc d'aigua (molt poca, la meitat de mig got o menys). Ens quedarà una pasta caldosa. Separem amb un colador xinés, el caldo de la figa, de la pasta de figa (confitura de figa).
El caldo l'utilitze per a fer crema pastissera i la pasta de figa com a recapte d'un pastís a modus de melmelada. Es pot utilitzar, deixant gelar o congelar.
PASTÍS DE FIGA - 3 OPCIONS
INGREDIENTS PASTÍS
250 gr farina
125 "mantequilla" o margarina.
75 gr sucre, al gust.
1 ou
Tot ben mesclat, la "margarina" amb 15 segons al micro per a integrar-la millor.
No ha de quedar apegalosa.
Motle de vidre 23 cm. diàmetre x 3, 5 cm. d'alt, untat amb un poc d'oli.La pasta pel motle i s'estén procurant que quede a la mateixa grossor i amb les vores alçades, al forn preescalfat: 30 minuts 175°/180° d'alt i baix. Es trau i es deixa gelar.
PRIMERA PRESENTACIÓ
La confitura de figa gelada s'escampa pel pastís i damunt es pelen unes figues i es tallen a rodanxes per damunt. Deixar a la nevera i servir fresquet.
SEGONA PRESENTACIÓ
Amb el caldo de figa gelat es prepara la crema pastissera, s'escampa i damunt es pelen unes figues i es tallen a rodanxes per damunt. Deixar a la nevera i servir fresquet.
TERCERA PRESENTACIÓ
Amb el caldo de figa gelat es prepara la crema pastissera i amb la confitura de figa gelada es barreja tot i s'escampa pel pastís. A la nevera per a servir ben fresqueta.
El pastís es pot utilitzar com a desdejuni, berenar o postre.
El caldo i la confitura de figa gelada es pot congelar i fer servir a la gana. --.
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Ha llegado el verano y uno de los productos más efímeros de la temporada es el higo, con todas sus variedades, zonas productoras y cosecha según su entorno climático.
Las de la foto: higos verdes, blancos o de la gotita de miel, hace una gotita a la parte inferior, cuando está madura, la otra es muy típica en La Safor y en la Comunidad Valenciana: politana, napolitana o higo negro. Son de cosecha propia en los marjales de Guardamar de La Safor (L'Alquerieta).
Aquí os dejo una receta para conservarlas y además para disfrutarlas de varias formas con un pastel de higo.
CONSERVACIÓN CALDO Y CONFITURA DE HIGO
INGREDIENTES
750 gr de higos
50 cc de agua
50 gr de azúcar, al gusto
1/2 limón, el zumo y la corteza rayada.
Se pelan los higos y se trocean (yo lo hago con trozos grandes y sin mucho cuidado). Se añade el zumo de medio limón y su piel rayada.
Se mete en un perol todo junto, durante 30/35 minutos a fuego lento con un poco de agua (muy poca, la mitad de medio vaso o menos).
Nos quedará una pasta caldosa.
Separamos con un colador chino, el caldo del higo de la pasta de higo (confitura de higo).
El caldo lo utilizo para hacer crema pastelera y la pasta de higo como relleno de un pastel a modo de mermelada.
Se puede utilizar, dejando enfriar o congelar.
PASTEL DE HIGO - 3 OPCIONES
INGREDIENTES PASTEL
250 gr harina
125 mantequilla o margarina.
75 gr azúcar, al gusto.
1 huevo
Todo muy mezclado, la margarina con 15 segundos al micro para integrarla mejor.
No tiene que quedar apegalosa.
Molde de vidrio 23 cm. diametre x 3, 5 cm. de alto, untado con un poco de óleo.
La pasta por el molde y se esten procurando que quede al mismo grosor y con los bordes levantados, al horno precalentado: 30 minutos 175° arriba y abajo.
Se saca y se deja enfriar.
PRIMERA PRESENTACIÓN
La confitura de higo fría se esparce por el pastel y encima se pelan unos higos y se cortan a lonchas por encima.
Dejar a la nevera y servir fresquito.
SEGUNDA PRESENTACIÓN
Con el caldo de higo frío se prepara la crema pastelera, se esparce y encima se pelan unos higos y se cortan a lonchas por encima.
Dejar a la nevera y servir fresquito.
TERCERA PRESENTACIÓN
Con el caldo de higo frío se prepara la crema pastelera y con la confitura de higo frío se mezcla todo y se esparce por el pastel.
A la nevera para servir bien fresquito.
El pastel, se puede utilizar como desayuno, merienda o postre.
El caldo y la confitura de higo frío se pueden congelar y usar cuando venga en gana.
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