Javier Muñoz - Pixaví de Corea

domingo, 19 de agosto de 2012

CARTA OBERTA: LA MEUA VISIÓ DE FUTUR DE LA NATACIO GANDIANA


Açò pretén ser una visió del que està ocorrent a la natació gandiana i algunes de les mesures que podrien ajudar a situar-la en un nivell altíssim.
Cal indicar que la nostra ciutat ha estat protagonista de nombrosos episodis de l’esport i que en aquests episodis èpics la natació, sense dubte, ha tingut un paper protagonista.

Es difícil explicar-se com no ha estat reconeguda com a tal, ha estat i està com un aspecte menor i que tal sols ix a relluir  a base de gestes dels nadadors.

Gandia ha tingut esportistes olímpics, en total 5 si no estic confús o despistat, dels quals 3 han estat nadadors i tots 3 han passat pels clubs de natació de Gandia. Mai un esport “minoritari”  ha donat tant bon sabor i tants resultats.

Es difícil explicar-se com hui en dia la natació no es més que un club que té un reconeixement social important, però que disposa d’unes instal·lacions per baix de allò que es podria suposar i que disposen altres esports que no han tingut els èxits esportius al mateix nivell. Pot ser diverses raons, pot ser veritat o fals, que jo podria indicar:

·         Uns dirigents del club que no hem estat a l’altura, encara que hi ha que recordar que el club no es un club professional i per tant no ha tingut mai una estructura administrativa important, ni un dèficit econòmic sostingut i si l’ha tingut ha estat superat sempre. El Natació i Esports Gandia no deu diners a cap proveïdor, tan sols per les operacions corrents i al curt termini.
·         Pot ser que es un esport que no ha interessat a una part dels mitjans de comunicació de la ciutat. No ven, tan sols quan hi han èxits o situacions dolentes.
·         Pot ser que hi haguera un pacte ocult per a que el “NEGOCI” de la natació no fera molt de soroll i no fora un “plat desitjat” que atrauria a molts. Hui es un negoci a costa dels treballadors – monitors i socorristes -.
·         Pot ser i tal volta siga una barreja de totes estes qüestions i d’altres que se m’escapen.

Es difícil explicar-se que amb la tradició de natació a la nostra ciutat - cal indicar que la natació organitzada a la Comunitat Valenciana naix a principis de segle XX, als ports de les grans capitals Castelló, Alacant i Valencia i Gandia va tindre el seu lloc privilegiat davant de moltes poblacions de l’època -  la quantitat de xiquets que han passat pel club i la tradició d’aigua de la ciutat de Gandia deurien esbrinar  una natació al segle XXI prominent i puntera, però la realitat es ben diferent.

Es difícil explicar-se els “fracassos” continuats dels nostres nadadors –en referencia als nadadors espanyols en comparació als països del nostre entorn: França, Itàlia, Holanda, Polònia, Regne Unit, Hongria, etc. – a les diferents competicions: europeus, mundials i olimpíades. Tan sols un grapat d'elegits arriben a les finals o inclús trauen alguna medalla:

Que passa amb la natació? Que estem fent malament? En definitiva que falla?

Intentaré explicar la meua visió i exposar-la amb la finalitat de sol·licitar ajuda de tots els estaments de la ciutat i canviar la tendència negativa que està portant.


PRIMERA PART
ESCOLA MUNICIPAL DE NATACIÓ
Hui la natació ha passat de ser una mera activitat recreativa a una necessitat social, per qüestions bàsiques com la salut o el benestar, no anem ací a detallar els motius que fan absolutament necessari que una ciutat moderna necessite unes instal·lacions de bany, SON IMPRESCINDIBLES .
De igual forma es absolutament necessari, a qualsevol societat moderna o no, que els xiquets aprenguen a nadar i a moure’s a l’aigua, IMPRESCINDIBLE.
Per això es crea l’escola municipal de natació, que a la nostra ciutat està gestionada des de ja fa més de 25 anys per empreses privades.
Vaig entrar como a President del club Natació i Esports Gandia el 6 de juny de l’any 2006, ara ja he complit la 1ª etapa de 4 anys i vaig encetar la 2ª – son 4 anys cada presidència – a juny de l’any 2010.
Des de aquest moment em vaig ficar a treballar per a aconseguir una relació fluida i responsable entre un club amb un pes específic a l’esport de la ciutat i una empresa que no es més que una concessionària d’un servici municipal. L’objectiu, incorporar nadadors al club d’una forma consensuada i planificada i que vinguera a cobrir les necessitats de un club, el Natació i Esports Gandia, que aspira a ser autosuficient i des de el punt de vista esportiu.
Han passat 6 anys, la relació amb l’empresa es no es mala, a nivell de dirigents, però els resultats han estan totalment insuficients per al manteniment esportiu del NiE Gandia.
No es l’objectiu de aquesta carta oberta, parlar de les relacions en la empresa concessionària i el NiE Gandia, però si de les mancances del nostre club i els seus perills al futur més immediat. El resultat ha estat insuficient i l’única cosa que pot passar es el debilitament del club de forma progressiva, fins a la desaparició.
A més la Creació d’un nou club de natació a la nostra ciutat– Aquatic sembla el nom - segons ells "l'empresa" waterpolo i sincronitzada, per part de l’empresa  concessionària de l’escola municipal de natació, no està vista amb bons ulls pel NiE.
La empresa concessionària de la escola municipal de natació no pot ser, al menys, moralment, la promotora d’un altre  club de natació a la nostra ciutat,  ja que no estem en igualtat de condicions i per suposat ens pareix una declaració d'intencions en tota regla.

Es absolutament necessari que el club de natació gestione la seua pròpia escola de natació, es molt improbable que una empresa concessionària i el club tinguen una relació correcta o fluida, ja que els seus interessos son contradictoris: l’empresa fer negoci i el club consolidar la seua posició esportiva amb els nadadors que necessita l’empresa per a fer-la rentable.
Per a la gestió de la seua escola de natació el Natació i Esports té tot allò necessari i a més a més el més important, busquem la formació absoluta com a nadador sense buscar negoci i pensant en l’esportista, tans sols ens falta l'espai d'aigua tan escas.
Per això necessiten el recolzament i la implicació de l’Ajuntament, perquè regule de forma definitiva les relacions del Natació i Esports Gandia i les empreses concessionàries del l’escola municipal de natació, actuals o futures.

SEGONA PART
INSTAL·LACIONS MUNICIPALS SOSTENIBLES
Cal indicar que Gandia es una ciutat d’aigua, i diem això per que hi ha una necessitat, arreplegada històricament, dels seus ciutadans d'instal·lacions de làmines d'aigua, a més de comptar en platja i port.
Hi ha informes que venen a dir que Gandia te dèficit d’aigua, també hi ha informes que parlen de l'eficiència de les instal·lacions de làmines d’aigua i de tot el contrari, que no cal més làmines d’aigua a la nostra ciutat.
Devem dir, com a representat legitimat del NiE Gandia,  que Gandia va ser pionera a tindre una piscina, la de 25 m coberta de 6 carrers y que va ser referència al llarg de 20-25 anys a tota la Comunitat, a la remodelació de l’any 2006 es va millorar les seues característiques i la seua eficiència energètica i per si econòmica.
Devem de dir que amb el tancament de l’altra piscina i fent-la convertible, Gandia es va convertir una de les grans ciutats de la Comunitat en disfrutar de dues piscines climatitzades i amb la instal·lació al Grau, possiblement, en l’única, a excepció de les capitals de província,  en tindre 3 piscines climatitzades municipals.
Ara bé la instal·lació de 25 m coberta de 6 carrers, que està bé, queda menuda en quant a la instal·lació, des del punt de vista competitiu i esportiu, en quant a la instal·lació convertible també a nivell competitiu queda obsoleta. També hi ha que dir que les dos instal·lacions queden saturades per a la gran quantitat d’usuaris de les mateixes: bany lliure, clubs esportius, cursets i altres activitats aquàtiques. A més no compleixen els requisits per a albergar esdeveniments multitudinaris a la nostra ciutat.
La nostra proposta i reflexió està al voltant d’una sola instal·lació que poguera aglutinar a tot allò necessari.
Plantegem una gran instal·lació que aprofite les economies a escala i que anul·le les altres instal·lacions existents, el model que nosaltres proposem es el de Castelló a la Piscina La Salera o les instal·lacions de Rio do Sur a Pontevedra o les instal·lacions del Club de Natació Sabadell i altres similars.
Parlem d’instal·lacions de 10 carres de 50 metres, amb el dispositiu mòbil de separació que permet convertir, a voluntat i facilitat, la piscina de 10 carrils de 50 metres amb una piscina de 20 carrils de 25 metres i instal·lacions auxiliars de piscines per a altres activitats – nadons, aquagym, cursos, etc.-  Estem parlant de poder convertir, eliminant dues instal·lacions, amb una sola instal·lació que te més despesa que una, però que es inferior a la suma de les dues actuals i a més a més dona més servici, a saber:
ü  Servicis per a usuaris i altres prestats per a l’empresa concessionària: cursos, etc.
ü  Escola de natació per als clubs esportius. Gestionada pels clubs.
ü  Entrenament per diversos clubs esportius de la ciutat.
ü  Piscina per a grans esdeveniments i per tant rendibilitat per a la ciutat.
Son moments complicats per  a pensar en grans inversions, ara es moment de parlar de l’estalvi i d'imaginar de quina forma podem atraure cap a la nostra ciutat allò que ens permeta generar confiança i futur.
Gandia compta en molts atractius, el Natació i Esports Gandia planteja que la construcció d’una instal·lació de piscina olímpica coberta, seria una referència, sense cap dubte, a la Comunitat i a Espanya i més encara si va de la ma del seu club de Natació.
A la nostra Comunitat tant sols hi ha 3 piscines olímpiques cobertes, Elx, Torrevella i Castelló i l’única que presenta allò que nosaltres plantegem es la de Castelló, Gandia podria ser un referent nacional amb una instal·lació d’estes característiques, presentem una inversió que tindria 3 expressions positives per a la ciutat:
ü  Necessitat social coberta: servicis a la ciutat, millora de les instal·lacions.
ü  Estalvi de costos: s’eliminen dues instal·lacions i les seues despeses per a conservar una millor i més eficient en quant a l’aspecte econòmic i social.
ü  I la més important:
o   Referència Nacional de la nostra ciutat per a fer grans esdeveniments, que aportaran a l’any millers de visitants en èpoques hivernals i l’impacte econòmic que això suposa per a tots.
Son moments complicats per  a pensar en grans inversions, però
El Natació i Esports Gandia planteja que s’estudie la piscina olímpica coberta com a objectiu prioritari als plans de la ciutat, perquè parlem:

ü  una inversió

ü parlar de l’estalvi

ü  generar confiança i futur.

 

mbj 

1 comentario: