Javier Muñoz - Pixaví de Corea

miércoles, 1 de noviembre de 2023

PASTÍS (TARTA)/COCA DE POMA sense llevat

PASTIS (TARTA)/COCA DE POMA (Sense llevat)
No mai a ma casa s'ha fet pastís o coca de poma. Ací vos deixe la meua recepta, copiada i reformada per mi, ha eixit excel·lent, segur que repetirem.
La consistència és més de pastís que de coca, molt tendra i gens bufada.
INGREDIENTS
750/800 gr de poma (jo he posat golden).
2/3 pomes tallades a gallons per a decorar.
250 gr de farina.
180 cc llet.
100 cc sucre. (Al gust)
5 gr canella (cullera menuda postre).
50 gr sucre per posar per damunt.
50 gr sucre per fer l'almívar.
75 gr de mantequilla.
PREPARACIÓ
Rentem bé les pomes i les tallem a daus (reserven, sense pelar, 2 o 3 per la decoració). Les pells i cor de les pomes, són per fer l'almívar.
Posem en un got de minipimer tots els ingredients, ha de quedar una pasta prou liquida i cap sense cap grumol.
A continuació pelem les pomes de decoració i les tallem a gallons no massa grossos.
Posen la pasta al motle, el meu de 25x20x3,5 - llargxamplexalt, amb paper de forn. 
A continuació col·loquem els gallons, vore imatge, o al gust. Empolvorem els gallons amb sucre.
Directament al forn, calfat prèviament a 180°, 45 minuts, el recurs del "palillo" o ganivet, si ix net ja ho tenim.
Es trau el pastís i el pintarem, amb un pinzell, amb l'almívar de poma (l'almívar deu estar gelat).
Menjar el pastís a temperatura ambient, a l'estiu serà una delícia si el tenim a la nevera.
Bon profit.
Consell - cal començar a fer l'almívar abans de començar el pastís.
Consell - La mantequilla ha d'estar liquida, cal calfar-la abans: microones o perol.
Consell - Cal pelar les pomes de decoració una vegada feta la pasta, immediatament abans de posar-les, el motiu és que si ho fas abans es fan un poc negres per l'oxidació i és la poma fa blaneta.
Consell - És important que el motle no siga molt alt, el pastís/coca és molt blanet, si el molte és molt alt, tardarà més es fer-se per dins i es cremarà per fora.
PREPARACIÓ DE L'ALMÍVAR DE POMA 🍏
Amb la pel i cor de les pomes, cal llevar les llavors.
200 cc d'aigua, un got.
Es posa tot a bollir a foc lent, quan queda la meitat de caldo, s'afegix 50 gr de sucre, es remenetja per a dissoldre bé el sucre i altra vegada a foc lent, finalment es cola tot en un got i reservem per al final. 
Consell - Si no volem fer tanta feina, podem posar la melmelada que més ens agrade.
-----
TARTA/COCA DE MANZANA (Sin levadura)
Nunca en mi casa se ha hecho tarta o coca de manzana. Aquí os dejo mi receta, copiada y reformada por mí, ha salido excelente, seguro que repetiremos.
La consistencia es más de tarta que de coca, muy tierna y nada hinchada.
INGREDIENTES
750/800 gr de manzana (yo he puesto golden).
2 o 3 manzanas cortadas a gajos para decorar.
250 gr de harina todo uso.
180 cc leche.
100 cc azúcar. (Al gusto)
5 gr canela (cuchara pequeña postre).
50 gr azúcar para poner por encima.
50 gr azúcar para hacer el almíbar.
75 gr de mantequilla.
PREPARACIÓN
Lavamos bien las manzanas y las cortamos a dados (reservan, sin pelar, 2 o 3 para la decoración). Las pieles y corazón de las manzanas, son para hacer el almíbar.
Ponemos en un vaso de minipimer todos los ingredientes, trituramos, tiene que quedar una pasta bastante liquida y sin ningún grumo.
A continuación pelamos las manzanas de decoración y las cortamos a gajos no demasiado gordos.
Poner la pasta en el molde, el mío de 25x20x3,5 - llargxamplexalt, con papel de horno. 
A continuación colocamos los gajos, ver imagen, o en al gusto. Espolvoreamos los gajos con azúcar.
Directamente al horno, calentado previamente a 180°, 45 minutos, el recurso del "palillo" o cuchillo, si sale limpio ya lo tenemos.
Se saca la tarta y la pintaremos, con un pincel, con el almíbar de manzana (el almíbar debe de estar frío).
Comer la tarta a temperatura ambiente, en verano será una delicia si la tenemos en la nevera.
Buen provecho.
Consejo - hay que empezar a hacer el almíbar antes de empezar la tarta.
Consejo - La mantequilla tiene que estar liquida, hay que calentarla antes: microondas o perola.
Consejo - Hay que pelar las manzanas de decoración una vez hecha la pasta, inmediatamente antes de ponerlas, el motivo es que si lo haces antes, se hacen un poco negras por la oxidación y la manzana hace reblandece.
Consejo - Es importante que el molde no sea muy alto, la tarta/coca es bastante líquida, si lo molde es muy alto, tardará más de hacerse por dentro y se quemará por fuera.
PREPARACIÓN DEL ALMÍBAR DE MANZANA 🍏
Con la piel y el corazón de las manzanas, hay que quitar las semillas.
200 cc de agua, un vaso.
Se pone todo a hervir a fuego lento, cuando queda la mitad de caldo, se añade 50 gr de azúcar, se remueve para disolver bien el azúcar y otra vez a fuego lento, finalmente se cuela todo en un vaso y reservamos para el final. 
Consejo - Si no queremos hacer tanto trabajo, podemos poner la mermelada que más nos guste.
Bon profit.
-----

No hay comentarios:

Publicar un comentario