Javier Muñoz - Pixaví de Corea

domingo, 24 de julio de 2022

FESSOL ROGET AMB PERILL D'EXTINCIÓ-OBLIT

Vos presente a un vell conegut dels valencians el ROGET VALENCIÀ, el fesol roget.

Al llatí "Phaseolus vulgaris", de la família tan nombrosa de les lleguminoses, tan amiga dels valencians i la seua cuina.
Tot i que és un dels components bàsics i mítics de la paella valenciana, està en perill d'extinció i que els restaurants exclusius, ja ni la possen a les seues paelles perquè pareix que ningú les reclama o exigeix.
Parle d'extinció com a oblit d'un component que estava present a totes les cases valencianes: nord, sud, est i oest.
ALS SUPERMERCATS valencians, de vegades no els pots trobar i als nacionals quasi impossible, el cap de compres, ni les coneix. Si les trobes, ronden els 12€/kg, prohibitiu.
Aquest fesol, a la COMUNITAT VALENCIANA, es consumeix en "tendre"preferentment, encara que si el deixes granar, té una llavor gran i molt nutritiva.
A la Comunitat Valenciana el consum en "tendre" és bàsicament per a la paella i l'arròs caldós (ara rebatejat com arròs melós), senzillament espectaculars.
Altra forma de preparar-los és, d'igual forma que es fan les faves guisades, amb xoriço o costelles (amb corfa i vaina).
CORFA I MOLLA. El roget, no sol presentar la part "filosa", quan les trenques per a la paella no ix el "fil", la qual cosa demostra que és molt tendra i totalment aprofitable, com a tendra, per als arrossos valencians que formen part indiscutible de la "dièta mediterrània".
El seu preu es justifica per dues qüestions. Primer pel seu rendiment, que és un poc menor que el dels seus germans, la bajoca fina i la bajoca plana, inclús la varietat "Buenos Aires", en versió tendra, tan extesa també per a la paella (jo la cultive i en gaste prou).
Segon, per la dificultat en trobar-los als supermercats (80% de la quota de mercat), ha quedat reduït al cultiu propi i a les tendes de poble dels llauradors de sempre.
Ací vos deixe unes fotografies d'un hort a l'Alquerieta (Guardamar de la Safor- La Safor) en mata i en llavor que guarde per a anar plantant al llarg de l'any.
Tot un luxe i un privilegi.
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JUDIA ROGET EN PELIGRO DE EXTINCIÓN-OLVIDO
Os presento a un viejo conocido de los valencianos lo ROGET VALENCIANO, la judía roget. En latín"Phaseolus vulgaris", de la familia tan numerosa de las leguminosas, tan amiga de los valencianos y su cocina.
A pesar de que es uno de los componentes básicos y míticos de la paella valenciana, está en peligro de extinción y que los restaurantes exclusivos, ya ni la ponen en los sus paellas, porque nadie los reclama o exige.
Hablo de extinción como olvido de un componente que estaba presente en todas los casas valencianas: norte, sur, este y oeste.
EN LOS SUPERMERCADOS valencianos, a veces no los puedes encontrar y en los nacionales casi imposible, el jefe de compras, ni los conoce. Si los encuentras, rondan los 12€/kg, prohibitivo.
Esta judía, en la Comunidad Valenciana, se consume en "tierno" preferentemente, aunque si lo dejas granar, da una semilla grande y muy nutritiva.
En la Comunidad Valenciana el consumo en "tierno" es básicamente para la paella y el arroz caldoso (ahora rebautizado como arroz meloso), sencillamente espectaculares.
Otra manera de preparar-los es, de igual forma que se hacen los habas guisadas, con chorizo o costillas (con corteza y vaina).CORTEZA Y MOLLA. El roget, no suele presentar la parte "filosa", cuando los rompes para la paella no sale el "hilo", lo cual demuestra que es muy tierna y totalmente aprovechable, como tierna, para los arroces valencianos que forman parte indiscutible de la "dieta mediterránea".Su precio se justifica por dos cuestiones. Primera por su rendimiento, que es un poco menor que el de sus hermanos, la bajoca fina y la bajoca plana, incluso la variedad "Buenos Aires", en versión tierna, tan extendida también para la paella (yo la cultivo y gasto bastante).
Segundo, por la dificultad para encontrar los en supermercados (80% de la cuota de mercado), ha quedado reducido al cultivo propio y a los tiendas de pueblo de los labradores de siempre.
Aquí vos dejo unes fotografías de un huerto la Alquerieta (Guardamar de la Safor- La Safor) en planta y en semilla que guardo para ir replantando a lo largo del año.
Todo un lujo y un privilegio.

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