Javier Muñoz - Pixaví de Corea

domingo, 17 de julio de 2022

FIDEUÀ DE GANDIA

INGREDIENTS
1 kg, fideus (Fideu Gros n°4 de marca Romero Familiy Cash, excel.lent) 
2 l. de caldo de peix. Marca La Vila d'Aldi.
1 l. de fumet fet per mi amb el cap de les gambes i llagostins.
4 tomaques madures 
1 ceba 
2 creïlles 
3 dents d'alls, al gust 
500 gr de gamba o gambó al gust 
500 gr de llagostins al gust 
200 gr Gamba pelada 
500 gr de calamar o sèpia, per a la fideuà millor el calamar (pot ser congelat)
350 cc oli d'oliva verge 
Sal, safrà, pimentó dolç en pols i/o nyores triturades.
Unes fulles de llorer per fer el fumet
PREPARACIÓ
Per al fumet 1,5 l d'aigua, els cap de les gambes i llagostins, les fulles de llorer, la ceba ratllada, 6 gr de sal i les dues creïlles sanceres amb pell.
Als 15/18 minuts al microones potencia 800/900, es comprova la creïlla, si està feta es trau, amb un tenedor xafem els caps de les gambes i altra vegada 15/18 minuts al micro. 
Cal que quede 1 l de fumet aprox. 
La creïlla la reservem per a la picadeta abans de menjar la fideuà amb sal i oli o un poc d'allioli (si és en l'estiu, jo la fique al congelador, perquè estiga fresqueta) Ratllem la tomaca i els alls, mesclem amb el pimentó en pols o la nyora picada. 
Trocejem els calamars/sèpia. Preparem la paella (65 cm) amb tot l'oli, marquen les gambes i llagostins, molt poc a penes volta i volta, reservem. 
Afegim els calamars trossejats, 5 minuts o menys. 
Afegim la barreja de la tomaca, alls, pimentó i/o la nyora, 4/5 minuts a foc lent.
Posem el foc al mínim i afegim a continuació els fideus amb el safrà i un got (200 cc) del fumet, se sofregeix tot, menys de 5 minuts a foc lent. 
Finalment col·loquem tot el caldo i la resta del fumet, repartim bé els fideus per la paella. Rectificació de sal, tastem el caldo de sal i rectifiquem si cal. Quan ja estiga en el punt de sal, repartim les gambes, els llagostins i la gamba pelada per la fideuà. La gamba pelada, la pose crua perquè si la cuinem des del principi es queda molt xicoteta i no lluïx. 
A foc al màxim 15/18 minuts. 
Cal revisar la potència de foc del foger, si és molt potent cal baixar el foc en funció de la seua potència.
1 kg de fideus són 8/9 persones, si són joves i/o esportistes 4/5 persones.
 Bon profit
 ----
INGREDIENTES
1 kg, fideos (Fideo Gordo n°4 de marca Romero Familiy Cash, excelente) 
2 l. de caldo de pez. Marca La Vila de Aldi.
1 l. de fumet hecho por mí con las cabezas de las gambas y langostinos.
4 tomates maduros 
1 cebolla 
2 patatas 
3 dientes de ajos, al gusto 
500 gr de gamba o gambón al gusto 
500 gr de langostinos al gusto 
200 gr Gamba pelada 
500 gr de calamar o sepia, para la fideuà mejor el calamar (puede ser congelado)
350 cc aceite de oliva virgen 
Sal, azafrán, pimiento dulce en polvo y/o ñoras trituradas.
Unas hojas de laurel para hacer el fumet
PREPARACIÓN
Para el fumet 1,5 l de agua, las cabezas de las gambas y langostinos, las hojas de laurel, la cebolla rayada, 6 gr de sal y las dos patatas enteras con piel.
A los 15/18 minutos al microondas potencia 800/900, se comprueba la patata, si está hecha se saca, con un tenedor aplastamos las cabezas de las gambas y otra vez 15/18 minutos al micro. 
Hace falta que quede 1 l de fumet aprox. 
La patata la reservamos para la "picadeta" antes comernos la fideuà con sal y aceite o un poco de alioli (si es en el verano, yo la meto al congelador, para que esté fresquita)
Rayamos el tomate y los ajos, mezclamos con el pimiento en polvo o la ñora picada. 
Troceamos los calamares/sepia. Preparamos la paella (65 cm) con todo el aceite, marcamos las gambas y langostinos, muy poco, apenas vuelta y vuelta, reservamos. 
Añadimos los calamares troceados, 5 minutos o menos. 
Añadimos la mezcla del tomate, ajos, pimiento y/o la ñora, 4/5 minutos a fuego lento.
Ponemos el fuego al mínimo y añadimos a continuación los fideos con el azafrán y un vaso (200 cc) del fumet, se sofríe todo, menos de 5 minutos a fuego lento. 
Finalmente colocamos todo el caldo y el resto del fumet, repartimos bien los fideos por la paella. 
Rectificación de sal, probamos el caldo de sal y rectificamos si hace falta. Cuando ya esté en el punto de sal, repartimos las gambas, los langostinos y la gamba pelada por la fideuà. La gamba pelada, la pongo cruda porque si la cocinamos desde el principio se queda pequeñísima y no luce. 
A fuego al máximo 15/18 minutos. 
Hay que revisar la potencia de fuego del paellero, si es muy potente hay que bajar el fuego en función de su potencia.
1 kg de fideos son 8/9 personas, si son jóvenes y/o deportistas 4/5 personas.
Buen provecho

No hay comentarios:

Publicar un comentario